onsdag 28 november 2007

Är Full HD onödigt ?

Hur kan en TV med Full HD upplösning(1920x1080p) se bättre ut med vanlig tv sändning än vad en ”Vanlig” HD Tv (1366x768) gör. Och varför såg jag och alla andra experter och läsare som besökte tidningen M3 för en vecka sedan ingen skillnad på vanlig DVD (576p) och HD (720p) signal på en HD respektive Full HD tv ? Är det någon mening att betala extra för en Tv med Full HD upplösning ? (Läs testet som tidningen M3 gjorde på http://m3.idg.se/2.1022/1.132631)

Men hur är det nu med allt detta jädrans snack då? Aftonbladet skriker ut ”HD bluffen” andra tidningar proklamerar att ”Du blir lurad” vad är egentligen fakta i denna härvan?

Det handlar inte om lurendrejeri, utan om ”skalning” nu undrar du kanske vad skalning är, jo alla tv apparater måste ha en ”scaler” för att kunna anpassa inkommande signals upplösning till tv panelens upplösning, för det är i stort sätt inget som du stoppar in i platt teven som inte måste skalas om. Så här funkar det, du tittar på en dvd film, dvd filmen är inspelad med en upplösning på 576 linjer (720x576p) men du har en LCD tv som är HD ready, den har troligtvis en panel upplösning på 1366x768p, alltså betydligt högre än vad dvd spelaren skickar ut, men bilden täcker hela teven! det teven gör är att den lägger till information i bilden som inte finns så att bilden kan zoomas upp för att täcka hela din teves bildyta, detta kallas upp skalning. På andra hållet fungerar det om du kopplar till en Blålaser eller HD dvd spelare till din HD tv, det blir inte Full HD utan teven skalar nu NER bilden till tevens 1366x768 upplösning, men du får bild, och en bra sådan. När M3 nu gjorde ett test på oss ”experter” så fick vi titta på tre olika upplösningar från en och samma blålaser spelare där man kan ställa om utgående upplösning i antingen 576p (vanlig DVD kvalitet) 720p (som är samma som HD tv sändningar) och 1080p som är det nya ”köp film” formatet.
Se illustration nedan för upp skalning respektive ner skalning (klicka för större bild)




På 3,5 meters håll satt vi och tittade på en 42” plasma (panel upplösning 1024x768) samt på en 42” LCD med upplösningen 1920x1080p bägge tv apparaterna tillhör bland det bästa man kan köpa i dag inom respektive teknik, och ingen av oss såg som sagt någon (större) skillnad på rörlig film mellan dom olika upplösningarna (och apparaterna) Så är det någon mening med att köpa en tv med Full HD upplösning när det ser lika bra ut på en ”vanlig” HD upplöst tv? Nej det är det ju inte, i detta exempel, inte så länge vi talar om rörlig film. Skulle vi titta på stillbilder eller data grafik eller tv signal eller,,,, ja då skulle jag förmodligen behöva skriva om detta, men vänder man på resonemanget så blev bilden inte sämre på Full HD teven när man körde 576p upplösning än vad den blev på den lägre HD upplösta teven, trotts att det innebär en större uppskalning (från 576p). Testet säger mig egentligen en sak, skalningen (scalern) som används i dessa teve är extremt bra, avståndet du sitter på och storleken på teven har stor betydelse, ögat kan helt enkelt inte se dom extra detaljerna som finns på 1080p material på en 1080p teve på avstånd över 1,67 meter ! enligt ögon forskare (se tabell nedan, klicka för större bild)

Så visst blir resultatet väldigt bra oavsett vad du matar in för signal och oavsett vad teven har för panel upplösning, om du nu sitter på 3-4 meter med en 42 tummare. Detta såg helt annorlunda ut för ett år sedan, OCH det skiljer mellan olika tv apparater, tro nu inte att en 42” LCD tv för 7000 spänn ger samma resultat, eller för den delen heller att en analog tv signal skulle funka lika bra, nej det krävs fortfarande en digital signal och digital överföring (HDMI) för att även den bästa scalern skall få en chans att göra något vettigt. Vi tillverkare sätter givetvis in de bästa komponenterna i dom bästa tv apparaterna, det betyder bästa scalern, samt bästa (läs högsta upplösningen) på panelen, Om ett par år så är alla tv apparater från 42” och större försedda med Full HD paneler, inte för att det är så jädrans stor skillnad, utan för att dom kommer att kosta lika mycket som dagens HD paneler, Är det någon som kommer ihåg vad tv apparaterna hade för upplösning för två år sedan, Ingen var HD, idag är alla HD, Utvecklig som det heter.

Här ser du en bild tagen med digitalkamer, tagen på 25 cm avstånd på en 42"plams med 1024x768 upplösning som matades med en blålaser spelare där vi ställde om upplösningen. Ser du skillnaden mellan HD(720p) och Full HD (1080p) ?. Upplösningen syns i nedre högra hörnet på varje bild (klicka för större)

6 kommentarer:

imponera sa...

Dåliga råd när det gäller plasma åtminstone era egna modeller. Det blir ju väldigt kraftiga inbränningar i skärmen efter bara en liten stunds tittande. Vem vill se tvåans eller 4ans logga hela tiden. Detta enligt testfakta så blev ni överlägset sämst.

Anonym sa...

Ohhh, svidande kritik. Inget svar?

Anonym sa...

Är verkligen att ta kort med digitalkamera ett trovärdigt sätt att jämföra upplösningar på en skärm. Att dessutom ta bilden på titelskärmen som inte alls behöver ha samma upplösning som huvudspåret är ju hyffsat ovetenskapligt och rent vanskligt.

Anonym sa...

Bra men ändå vilseledande post.
Givetvis kanske full HD inte är "värt det" (precis som IP-telefoni och octa-cores), men det är ändå en standard som är värd att följas. En DVD vs en Blu-ray (fullhd) gör kanske ingen skillnad medvetet, men jag är fullt övertygad om att du omedvetet upplever fullhd som mer realistisk.
Sedan kan du se bildpunkterna om du sitter nära nock. Då spelar HD stor roll, särskillt om du ska ha TV:n även för tv, xbox samt datorn.

Anonym sa...

Jag har en pioneer plasma på 60" o nog ser man allt skillnad på 720p och 1080p. Du kan ju sitta 2 meter ifrån och allt är fortfarande skarpt. Men om du sitter med en 32" samsung för 1999:- så kvittar det nog.

Anonym sa...

Till imponera..inbränningar på plasmor fanns fram till -07, nu kan man inte ens tvinga fram inbränningar på plasmor längre. Synd att folk går och tror det fortfarande och inte vågar köpa plasma pga det. För plasma är ju den bästa tekniken. Skrattar lika mkt varje gång jag ser reklamen för samsungs LED. LED har inget med bilden att göra, det är belysningen i kanterna. OLED däremot blir nog hett, men de kostar ju myyycket.