måndag 26 november 2007

Köpa ny teve? läs detta först




Ny teve till jul ?

Du är inte ensam om att fundera på att köpa ny tv innan jul, men vad skall man köpa?
Det går inte att ge ett enkelt generellt svar på den frågan, man kan antingen köpa första bästa elektroniktidning som testar tv (och det gör nästan alla just nu) och köpa den som dom rekommenderar, eller så kan du lyssna med bekanta som har köpt och se om dom är nöjda med sin tv, eller så går du in i en butik och lyssna på vad säljaren rekommenderar, eller så fortsätter du att läsa här. Gemensamt för alla dessa valen är att det inte är du som väljer tv, och val av tv handlar väldigt mycket om individuellt behov. Teknik tidningarna testar tekniken (bildkvaliteten) oftast utifrån testarens personliga preferenser, är dom samma som dina ? Går man in i butik så kan man bli osäker på om tv´n som säljaren rekommenderar verkligen gör det för att den är ”bäst” eller för att säljaren tjänar mest pengar på den, och vad då bäst? Hur kommer säljaren fram till det, är det den som just den butiken säljer mest av eller är det säljarens personliga favorit? Nu är det inget fel på att göra någonting av detta, men överlåter man beslutet åt någon annan så skall man göra det för att man litar på antingen tidningen eller säljaren. Och det är nog så här de flesta väljer tv, man orkar helt enkelt inte sätta sig in i all teknik. Men det behöver inte vara så svårt eller för den delen tekniskt. Jag skall ge dig ett par enkla tipps för att du skall kunna välja en bättre tv.

Ser man rent tekniskt till valet av tv så finns det mängder med parametrar att ta ställning till. Men det skall jag inte göra här. Vill du veta allt om tekniken så har redan killarna på M3 gjort en grym genomgång av detta i en artikel serie, surfa in på http://m3.idg.se/ för att läsa deras artiklar.

Nej jag tänkte ge er en oteknisk guide till val av en bättre tv.
Först så allt så behöver du komma fram till ungefär vilken storlek du vill ha på din nya tv.
Det finns i huvudsak fyra storleks grupper , 32, 37, 40-42 samt 47-50 tum.

Om du har en ”tjock tv” idag som är 28” så mätte man förr bildrörets storlek, innan man satte på kabinettet, så den verkliga (synliga) bildytan var ca 26”. På platta tv apparater så mäter man synlig bildyta så en 26 tums platt tv motsvarar med andra ord en ”gammal” 28 tums tv. Men en 26 tums platt tv upplevs väldigt liten tackvare att den är platt, och den kostar i stort sett det samma som en 32 tums tv så dom flesta (40%) väljer en 32 tums platt tv, det är en trevlig storlek som passar alla. ”Ju större tv du väljer ju ”bättre” tv måste du köpa för att behålla bildkvaliteten”
Många säger att ”jag har bättre bild på min gamla ”Tjock tv” där hemma än vad det är på den där 42 tummaren som är i butiken”, ja det har du för den är mindre! Ju större bild du vill ha desto bättre kvalitet måste teven ha.
Dagens TV sändningarna innehåller en begränsad mängd information (kvalitet) TV systemet vi har i dag kallas SD (Standard Definition/ Standard upplösning) vi har haft denna standard/upplösning sedan tevens begynnelse, det funkar utmärkt och räcker till på en CRT tv i 28 -32 tum som vi har haft som standard storlek på tv i alla år men nu när platt teven möjliggör betydligt större storlekar så räcker det helt enkelt inte till, Krångligt ? tänk dig att du tar en bild med en 0,5 megapixels digitalkamera och försöker skriva ut den bilden i 42 tums storlek, nej jag skämtar inte, dagens tv sändningar motsvarar en halv megapixel, och skulle du mot förmodan få för dig att skriva ut bilden i en så stor storlek så blir det inte så där himskans bra, men det ser bättre ut om du ”bara” skriver ut bilden i 28”. Problemet blir väll snarare att hitta en digitalkamera som bara har en halv megapixel.
Här nedan har jag två bilder bägge tagna med samma upplösning som finns i tv sändningarna, Förhållandet mellan den lilla bilden och den stora motsvarar skillnaden mellan en 32” och en 42 tums platt tv (Klicka för större) men det syns tydligt att skärpan inte räcker till för den större bilden.


Det är alltså enklare att köpa en bra ”liten” platt tv än vad det är att köpa en större. Eller man kanske skall säga att det är enklare för oss som producerar att bygga en 32 tums tv än vad det är att bygga en 42 tummare. Väljer du att köpa en 32 tums tv så slipper du (idag) att bry dig om vilken teknik du skall välja för det produceras bara LCD tv i denna storlek.

Har du nu kommit fram till att du vill ha en större tv än 32 tum så hänger du kvar ett tag till.
För nu blir det som sagt lite jobbigare, (för oss att bygga en bättre tv alltså) de flesta väljer 42tum då priset på en sådan inte skiljer sig så mycket från en 37 tummare, här blir det lite skillnad mellan teknikerna, vill du ha en 37 tummare så finns det nästan bara LCD tv att hitta , men på 42 tum så finns det både plasma och LCD att välja mellan, och valet blir väldigt mycket baserat på vad du tycker om bilden,
MEN det du skall tänka på är att plasma teven är mer förlåtande för dålig bildkvalitet än vad LCD teven är, nackdelen är att den inte kan visa samma skärpa som en LCD kan göra om du förser den med bättre material.
Man skulle kunna säga att du måste köpa en dyrare LCD teve för att få samma bildkvalitet som en billig 42tums plasma teve ger om du tittar på vanlig teve.
LCD tekniken är en teknik som är väldigt O-förlåtande, men ger du den bättre förutsättning så kan den återge bättre skärpa än vad plasma teven generellt kan.
Så med andra ord så skulle jag rekommendera teknik utifrån vad du har för förutsättningar och teve vanor.
Tittar du i stort sett bara på vanlig teve, och inte vill lägga tid eller riskera att bli missnöjd med din nya platt teve så köp en plasma, du kommer inte att bli missnöjd.
Men har du tillgång till bättre tv sändningar ( läs hög upplösta, så kallade HD sändningar) eller tittar mycket på film, idag via DVD (som faktiskt räcker längre i kvalitet än vad man tror) och har du planer på att köpa HD DVD eller Blålaser eller för den delen kopplar din dator till tvn så skall du definitivt titta närmare på LCD tekniken. Tänk på att inte köpa den billigaste när du nu skall köpa en LCD, skillnaden mellan tillverkare och tekniker man använder i olika LCD teve påverkar resultatet stort, Vill du ha en riktigt bra LCD teve så lägg hellre en extra peng på den för att få den senaste modellen, utvecklingen på LCD går enormt fort och skillnaden mellan en helt ny modell och en års gammal teve är stor. En riktigt bra LCD teve i 42 tum kostar lite mer än en plasma i samma storlek, om det är värt dom extra pengarna? Om du har behov av de extra möjligheterna som LCD teven kan ge, definitivt, men det får du avgöra. Större storlekar då, ja samma problematik …
Snacket om HD och Full HD då undrar du. I dag så lägger vi tillverkare in den högra panel upplösningen i dom bättre produkterna, Dom blir inte automatiskt bättre för det, om du bara tittar på vanlig teve sändning så är det kanske inte så stor nytta med hög upplösning tycker du, det sänds ju inget full HD och kommer troligtvis aldrig att göra det heller, och Blålaser eller HD dvd kanske inte är någonting som du kommer att köpa, MEN en högra panel upplösning kan faktiskt återge bättre bild även på dagens teve sändningar.
Men mer om detta i nästa inlägg.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för bra och intressant läsning! /måns