fredag 5 oktober 2007

Strömförbrukning

Rubrikerna duggar tätt om platt tv:n och framför allt plasma tv:n hängs ut som en strömtjuv. Vissa vill till och med införa en speciell energiskatt för plasma.

Men vad drar egentligen en platt tv och framför allt, vilken är den egentliga kostanden?

Men först så skall jag reda ut en teknisk skillnad för mätning av strömförbrukning mellan Plasma och LCD. I exemplet ovan (klicka för större bild) så ser du tre olika typer av bilder på tv:n, den första är när tv:n är påslagen men ingen signal är ansluten (helt svart). På den andra bilden så ser man en ljusintensiv bild och den sista visar en typisk sekvens från en film där det är lite ljus. LCD, eller rättare sagt bakgrundsbelysningen (se min tidigare blogg där vi skruvar sönder en LCD tv) finns i huvudsak i två varianter. Konstant lysande vilket innebär att strömförbrukningen är konstant oavsett bildens förhållande. I exemplet ovan ser du denna teknik som Grön linje (LCD 2). Den andra och kanske vanligaste bakgrundsbelysningen använder så kallad dynamisk kontrast eller ”dimming backlight”. Denna teknik har möjlighet att öka, respektive sänka bakgrundsbelysningen ca +/- 10% för att på så sätt skapa ljusare respektive mörkare (läs bättre svärta) i bilden. I och med detta så får man även en viss ökning/minskning av strömförbrukningen. I exemplet ovan är denna tekniken röd (LCD 1). Den sista tekniken är plasma. Plasma skiljer sig markant från LCD då det inte finns någon separat ljuskälla som i LCD utan varje enskild cell (pixel) är ljuskällan. I och med detta så blir strömförbrukningen helt i relation med vad för typ (hur ljus/mörk) av bild som visas på tv:n. Tittar du mycket på film (exempel 3) så är strömförbrukningen lägre på plasma än vad den är på LCD. Men ser du tex på sport (exempel 2) som är ljusintensiv så blir strömförbrukningen högre än på LCD.

Strömförbrukning kan man mäta på lite olika sätt. Ett sätt är att i specifikationerna ange MAX värde. En 42” LCD tv drar då ca 230w och motsvarande MAX effekt på en 42” plasma blir 370w. Stor skillnad! Jäpp, men mätningen tar inte hänsyn till de tekniska skillnaderna utan här görs mätningen i exempel 2 ovan. Resultatet blir givetvis till LCD tvn´s fördel. Hade man gjort en mätning som i exempel 3 ovan så skulle LCD:n fortfarande dra 230w men nu skulle plasman dra ca 175w. Krångligt? Jag håller med! Man kan beroende på vilken teknik man vill ”smutskasta” vrida och vända på detta. Nu börjar det tack och lov bli vanligare att alla anger ”nominell” strömförbrukning. Detta mätsystem tar viss hänsyn till teknikskillnaderna. Man mäter helt vitt (max) respektive Min under en viss tid (i labb) och får då ett genomsnitts värde. Ett lite räkneexempel visar att en 50 tums plasma tv kostar hutlösa 1,50:- (ca) per kväll att titta på (baserat på att du tittar 4 timmar på tvn och elen kostar 80 öre per kW). Vi snackar ca 45 spänn i månaden och ca 820 :- om året! hmmm Älskling ! om jag skiter i att köpa kvällstidningen kan vi köpa en 50 tummare då !

I mitt räkneexempel här nedan så kan du se vad olika storlekar och tekniker kostar. klicka för större bild.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Äntligen någon som klargör detta med strömförbrukningen!

Anonym sa...

bra exempel. snyggt jobbat!

Anonym sa...

Tack för att du gett lite perspektiv på saker.